22 września 2010

Dieta pogata w Jod - Dlaczego warto ?

źródło: www.sxc.hu
Wszyscy wiemy, że jod jest cennym pierwiastkiem  niezwykle ważnym dla naszego zdrowia. Dlatego też powinniśmy zadbać, aby był on obecny w naszej codziennej diecie. Dotyczy to w szczególności kobiet w ciąży oraz karmiących (w  ich przypadku zapotrzebowanie na kod jest większe). Niedobór jodu negatywnie odbija się na przemianie materii oraz funkcjonowaniu układu nerwowego oraz kostnego.



ILE JODU POWINNA ZAWIERAĆ MOJA DIETA?

Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi ok. 100-200 gram jodu każdego dnia. Taki poziom tego cennego pierwiastka zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz przypływ energii i sił witalnych. Dzięki temu czujemy się dobrze, jesteśmy mniej ospali oraz bardziej energiczni i chętni do podejmowania wyzwań jakie stawia przed nami życie. Najwyższy poziom jodu utrzymuje się nad morzem, z kolei najniższy w górach.

Zapotrzebowanie na jod waha się w zależności od wieku oraz stanu fizjologicznego i wynosi
  •  dla noworodków i niemowląt do 6. miesiąca życia - 40 mikrogramów dziennie,
  • dla niemowląt od 7.-12. miesiąca życia - 50 mikrogramów,
  • dla dzieci od 1.-3. roku życia - 70 mikrogramów,
  • 4.-6. r. ż. - 90 mikrogramów,
  • 7.-9. r. ż. - 120 mikrogramów,
  • 10.-15. r. ż. - 150 mikrogramów,
  • 16.-18. r. ż. - 160 mikrogramów, tyle samo co dorośli.
Zwiększone zapotrzebowanie  na jod mają kobiety w ciąży (powinny dostarczać  swojemu organizmowi aż 180 mikrogramów tego składnika dziennie ) oraz karmiące piersią  (200 mikrogramów). 

Jod odpowiada także za prawidłową pracę serca oraz utrzymanie masy ciała, zdolność do pokonywania sytuacji stresowych, wzrost a także zdrową skórę , włosy i paznokcie. Dlatego jeśli chcesz, aby Twoja dieta działała dobrze zarówno na Twoje zdrowie jak i urodę nie zapomnij włączeniu do niej potraw zawierających ten cenny składnik.

ZBYT MAŁO JODU W CODZIENNEJ DIECIE...
Niedobór jodu prowadzi do konsekwencji zdrowotnych w tym m.in zahamowania wzrostu, wad fizycznych oraz psychicznych u dzieci, nadwagi, braku koncentracji, mniejszej pamięci oraz przede wszystkim do choroby tarczycy.

GDZIE ZNAJDUJE SIĘ JOD 

Najlepszym źródłem jodu są niewątpliwie ryby morskie oraz owoce morza. Średnio w Polsce zawartość jodu w rybach wynosi:
  • dorsz 110 mikrogramów/100 g produktu, 
  • łosoś - 44 mikrogramy/100 g produktu, 
  • płastuga - 52 mikrogramy/100 g produktu, 
  • makrela wędzona - 40 mikrogramów/100 g produktu, 
  • śledź - 30 mikrogramów/100 g.
Pamiętajmy, że aby ryby były jednocześnie smaczne i dietetyczne należy je odpowiednio przyrządzić (bez dodatku szkodliwego tłuszczu, najlepiej ugotować na parze lub piec na grillu w folii aluminiowej).

SMACZNEGO!!