24 września 2010

Produkty "Light" czy naprawdę są dietetyczne?

 Dziś modne stały wersje "light" popularnych produktów spożywczych. Możemy kupić "dietetyczne" wersje czekolady, piwa, pieczywa, napojów, majonezu oraz wielu innych. Czy rzeczywiście są one zdrowe i dietetyczne? Czy nie lepiej zastąpić je innymi, naturalnymi produktami?


Produkty typu "light" pojawiły się na rynku za sprawą Amerykanów. Stanowiły one odpowiedź na fakt, iż naród ten zyskał opinię najbardziej otyłego. Dzięki odtłuszczonym oraz pozbawionych cukru produktom Amerykanie mieli chudnąć. Pomimo, iż są one obecne na rynku już od kilku lat wciąż nie ustają dyskusje na temat ich ewentualnego szkodliwego działania na zdrowie człowieka. 
Badania wykazały, że aż 9 na 10 statystycznych kobiet próbowało się odchudzać. Decyzję taką podejmuje się stosunkowo łatwo. Powodów może być wiele : artykuł w gazecie, program telewizyjny, rewelacyjna figura koleżanki itp. To wystarczy, aby przejść na dietę. Dieta kosztuje nas jednak wiele wyrzeczeń, na które nie jesteśmy przygotowani. Żadnych słodyczy, sosów do sałatek oraz niezdrowych przekąsek. Kiedy zaczyna nas to przerastać z ulgą sięgamy po produkty "light".
Produkty te spożywane z umiarem na pewno nam nie zaszkodzą. Należy jednak zachować zdrowy rozsądek oraz ściśle przestrzegać zaleceń znajdujących się na etykietach i opakowaniach. W czasie diety nie musimy rezygnować ze wszystkich "słodkich przyjemności" jeśli cukier zastąpimy np. słodzikiem. Ale uwaga! Na etykietach tego typu produktów znajdują się dzienne dawki , których lepiej nie przekraczać, np. dla ksylitolu to 3 łyżeczki. Zwracaj także baczną uwagę  na to,  w jakiej temperaturze słodzik powinien być używany (np. aspartam rozkłada się w temperaturze 100°C i wówczas rozpada się na szkodliwe substancje).
Pamiętaj również, że spożywanie produktów "light" nie spowoduje, że od razu schudniesz. Pamiętaj, że utrata wagi spowodowana jest tym, że dostarczamy organizmowi mniej kalorii niż spalamy.  Zamiast kromki zwykłego pieczywa dwie chrupkiego pozwalają zmniejszyć kaloryczność posiłku. Nie stracisz jednak na wadze, kiedy zjesz od razu całe opakowanie.