16 września 2010

DIETA KAPUŚCIANA


Źródło: www.sxc.hu
Dieta kapuściana (zwana również prezydencką) stała się obecnie niezwykle popularna. W Polsce swoją sławę zawdzięcza plotce, że to właśnie dzięki niej były prezydent Aleksander Kwaśniewski w bardzo krótkim czasie pozbył się „nadprogramowych” kilogramów.


Dieta ta jest niezwykle prosta jeśli chodzi o sam rozkład menu. Jednak jak każda inna wymaga od nas dużej dyscypliny, wyrzeczeń oraz zrezygnowania z dotychczasowych nawyków żywieniowych. Zwolennicy diety cenią sobie przede wszystkim łatwość przygotowania posiłków oraz możliwość pozbycia się nawet do 6 zbędnych kilogramów w ciągu zaledwie jednego tygodnia! Trudna może być dla niektórych monotonia posiłków. Dieta składa się przede wszystkim z zupy kapuścianej spożywanej każdego dnia.

JAK PRZYRZĄDZIĆ ZUPĘ KAPUŚCIANĄ

Zupa ta będzie Ci towarzyszyć przez wszystkie dni Twojej diety, dlatego musisz nauczyć się ją właściwie przyrządzać. Im więcej zjesz kapusty tym większy spadek wagi zanotujemy. W 100 gramach kapusty znajduje się jedynie 20 Kcal!

Zaopatrz się w następujące składniki:

  • jedna główka białej lub włoskiej kapusty,
  • sześć dużych, drobno posiekanych cebul,
  • sześć pomidorów (świeżych lub z puszki),
  • dwie zielone papryki (lub żółta i czerwona),
  • 25 dag marchewki,
  • jeden pęczek selera naciowego,
  • przyprawy: pietruszka, pieprz, curry, pietruszka, koper, oraz inne według uznania np. oregano, czosnek, bazylia, estragon.

PRZYGOTOWANIE
: Poszatkuj obrane ze skórki pomidory. Pokój warzywa w drobną kostkę: marchew, seler, paprykę. Zalej przygotowane warzywa 3 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu. Po około pół godziny, kiedy składniki staną się miękkie przypraw wywar. Nie dodawaj do zupy tłuszczu, soli oraz bulionu ponieważ wówczas straci ona swój dietetyczny charakter.