29 września 2010

Dieta Atkinsa

www.sxc.hu
Dieta Atkinsa to jedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie diet niskobiałkowych. Jej Twórcą jest Roberta C. Atkins – Nowojorski lekarz, którego zdaniem otyłość oraz nadwagę można zwalczyć nie koniecznie tylko poprzez ograniczenie ilości spożywanego pokarmu.



Menu diety Atkinsa zakłada włączenie pokarmów z dużą zawartością tłuszczu oraz białka. Unikać należy natomiast posiłków, które zawierają cukry proste oraz złożone. Innymi słowy zwolennicy tej diety zrezygnować powinni z takich produktów jak: owoce, mąka biała, makarony, ziemniaki, pieczywo, ryż itp. Skąd taki podział? Otóż nowojorski lekarz zakłada, iż przyczyną zwiększenia masy ciała jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami.

Dieta dr Atkinsa składa się z trzech etapów : wprowadzającego, kontynuującego utratę wagi oraz utrzymania wagi. O czym należy pamiętać? Ważne, aby wszystkie posiłki spożywane były w sposób regularny – codziennie powinniśmy spożywać 3 posiłki oraz 1-2 przekąsek. Nie należy zapominać o piciu wody mineralnej niegazowanej (ok. 2 litrów dziennie). Z kolei wyeliminować należy kawę, herbatę i napoje gazowane. Według założeń stosując się ściśle do zasad diety powinniśmy tracić około 2 kg tygodniowo.

Plusy Diety : nie musisz rezygnować z dotychczas spożywanych przysmaków. Dieta nie kosztuje wielu wyrzeczeń.

Minusy diety: Przeciwnicy diety Atkinsa uważają, iż dieta ta może przyczynić się do groźnych powikłań zdrowotnych takich jak miażdżyca, osteoporoza, choroby nerek itp. Dlatego też przed rozpoczęciem kuracji zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem w celu określenia ewentualnych przeciwwskazań.