19 września 2011

Owoce i warzywa a ochrona antyoksydacyjna

Źródło: www.sxc.hu

To już kolejny artykuł, który dotyczy warzyw i owoców a także zdrowego stylu odżywiania. W poprzednich tekstach opowiedziałam Ci dlaczego warto je spożywać oraz wskazałam Ci na podstawowe cechy enzymów, które możemy znaleźć w naszym organizmie. To jednak nie wszystko co powinieneś o nich wiedzieć. Chciałabym Ci jeszcze powiedzieć troszkę na temat antyoksydantów.

Współczesne badania są w stanie określić siłę antyoksydacyjną różnych produktów, w tym między innymi opisywanych tak skrupulatnie przeze mnie warzyw i owoców. Dlaczego są one tak ważne? Otóż powinieneś wiedzieć, że antyoksydanty chronią nasze ciało przed działaniem wolnych rodników, które mogą wyrządzić szkodę błonom komórkowym. Oprócz tego wspomagają one również działanie układu odpornościowego, pomagają wzmocnić mięśnie oraz wspierają zdrowie kości i skóry. Powszechnie wiadomo również, że dzięki nim starzejemy się wolniej. To właśnie dlatego kobiety, które pragną na dłużej zachować swój zdrowy i piękny wygląd powinny jak najwięcej spożywać produktów, które zawierają złośliwe antyoksydanty. Ponieważ spożywanie zalecanej ilości warzyw i owoców nie zawsze jest realistyczne, staraj się uzupełnić dietę odpowiednimi suplementami. Oczywiście najlepsze będzie dla Ciebie to, jeśli będziesz jadł dużo pokarmów, które naturalnie zawierają antyoksydanty. Niemniej jednak jeśli nie jest to możliwe, to lepiej jest uzupełnić dietę suplementami niż żeby ona była uboga.