15 września 2011

Dieta dla kulturystów – część druga


Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu powiedzieliśmy Ci czym właściwie jest dieta kulturystów oraz dla kogo została ona stworzona. Powiedzieliśmy Ci także jakie są podstawowe zasady konstruowania jadłospisu tego typu diety. Pora, abyś poznał nieco więcej szczegółów na ten temat.

  • Optymalna dzienna dawka białka dla kulturysty wynosi 2-3 gram na kilogram masy ciała. Jednorazowo Twój organizm nie jest w stanie wchłonąć więcej niż 50 gram białka. Najlepiej zatem rozłożyć spożycie tego składnika na kilka porcji dostarczanych do organizmu w określonych odstępach czasu w ciągu dnia.
  • 1-2 godziny przed tym, jak rozpoczniesz ćwiczenia fizyczne powinieneś spożyć posiłek o dużej zawartości węglowodanów oraz o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo powinien on być obfity w witaminy E oraz C a także magnez.
  • W ciągu pół godziny po tym jak Twój trening dobiegnie końca zaleca się wypicie odżywki, która zawiera węglowodany lub też zjedzenie posiłku, który także jest bogaty we wspomniane wcześniej składniki (węglowodany złożone). To również doskonały moment na dostarczenie do organizmu porcji kreatyny. 
  • Po zakończeniu treningu powinieneś również przyjąć dawkę aminokwasów o łańcuchach rozgałęzionych (leucyna, izoleucyna i walina). Po co? Otóż powinieneś wiedzieć, że mają one kluczowe znaczenie w procesie przyrostu masy mięśniowej. 
  • W ciągu dnia powinieneś przyjmować wolne formy aminokwasów. Najkorzystniejsza pora to 20 minut przed posiłkiem. Dzięki temu wchłanianie będzie szybsze.