19 września 2011

Enzymy – o co w nich właściwie chodzi? – część druga

Źródło: www.sxc.hu

W poprzedniej części tego artykułu powiedziałam Ci czym są enzymy i dlaczego tak bardzo ich potrzebujesz. To jednak nie wszystko o czym powinieneś wiedzieć w kwestii enzymów. Chciałabym Ci jeszcze wskazać, z jakimi typami enzymów masz do czynienia. 

Wyróżniamy trzy typy enzymów – metaboliczne, trawienne oraz żywnościowe. Enzymy metaboliczne występują w naszym organizmie w sposób naturalny. Działają one jak katalizatory. To właśnie dzięki nim nasz organizm może spełniać swoje podstawowe zadania takie jak odżywienie, oddychanie, regulowanie przemiany materii itp. Enzymy metaboliczne są niezbędne jeśli chcesz utrzymać zgrabną i szczupłą sylwetkę. Kolejnym typem enzymów są enzymy trawienne. Te z kolei wytwarzane są przez nasz organizm. Odpowiedzialne są one za rozkładanie i przetwarzanie zjadanej przez nas żywności oraz absorbowanie składników pokarmowych. W momencie, gdy mamy wysoko przetworzoną, bezwartościową żywność nadmiernie obciążamy trzustkę. Musi ona bowiem wówczas produkować znacznie większą ilość enzymów trawiennych. Zdarza się, że trzustka jest zbyt słaba i nie potrafi wytworzyć ich w dostatecznej ilości. Wówczas inne organy zostają pozbawione ważnych dla nich enzymów metabolicznych, które muszą zostać przetworzone na trawienne. Jeśli do tego dojdzie wówczas najprostsze funkcje takie jak chodzenie, mówienie czy wręcz oddychanie stają się bardzo uciążliwe. Ostatnim typem enzymów, z jakim mamy do czynienia są enzymy żywnościowe. Ich zadaniem jest wspomaganie procesu trawienia. Są one zawarte w zjadanym przez nas pożywieniu. Dostarczą Ci ich surowe owoce, warzywa i orzechy, a szczególnie kiełki.