19 września 2011

Dobre produkty żywnościowe


Źródło: www.sxc.hu
Dobre produkty żywnościowe czyli jakie? Zwykle kojarzy się je z dużą ilością witamin i mikroelementów. Powinny zawierać jak najwięcej substancji odżywczych. Jak jednak w praktyce dokonać właściwego wyboru dobrych produktów żywnościowych? Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się jakie to są „dobre produkty”. 

Dobre produkty to przede wszystkim te, które nie zostały przetworzone. Przetworzone czyli inaczej mrożone, wędzone, pieczone, smażone, gotowane czy przygotowywane w mikrofalówce. Dzięki temu zawierają one dużą ilość dobroczynnych enzymów i substancji odżywczych. W trakcie przetwarzania bowiem żywność traci tego typu składniki. Enzymy żywnościowe stanowią siłę życiową pokarmów i wspomagają proces trawienia. Oprócz tego spełniają one jeszcze szereg innych ważnych funkcji. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Do dobrych substancji zaliczamy również:
  • Dobre węglowodany – innymi słowy są to węglowodany bez dodatku rafinowanego cukru,  znajdziemy je w takich produktach jak np. owoce, pieczywo z pełnego ziarna, ziarno zbóż, ryż i warzywa. 
  • Żywność ekologiczna (organiczna) – innymi słowy jest to żywność wolna od środków chemicznych. Uprawia się ją w naturalny sposób – bez sztucznych nawozów oraz pestycydów. Dzięki temu nie zawierają one tak szkodliwych dla nas toksyn. 
  • Dobre białka – to przede wszystkim białka roślinne, które łatwo się rozkładają w naszym przewodzie pokarmowym. 
  • Dobre tłuszcze znajdziemy je w takich produktach jak: orzechy, nasiona czy  awokado. Wspomagają one redukcję masy ciała, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odporność organizmu i odżywiają narządy rozrodcze, skórę, włosy i tkankę kostną oraz skutecznie nawilżają nasze ciało. Nie mają one nic wspólnego z niezdrowymi tłuszczami jakie znajdują się m.in. w żywności wysokoprzetworzonej czy fast foodach.