19 września 2011

Enzymy – o co w nich właściwie chodzi?

Źródło: www.sxc.hu

Warzywa i owoce w formie surowej (nieprzetworzonej) są dla nas bardzo zdrowe. Dlaczego? Oczywiście z jednej strony dlatego, że zawierają wiele cennych witamin i minerałów ale również z uwagi na fakt, że są one pełne enzymów.

Enzymy są uwalniane w momencie, kiedy zaczynamy żuć pokarm. Są one niezbędnymi katalizatorami wszystkich zachodzących w obrębie naszego organizmu reakcji chemicznych np. w trakcie trawienia, walki układu odpornościowego z infekcjami a także wszystkich innych procesów metabolicznych i regeneracyjnych. Bez enzymów tak naprawdę normalne funkcjonowanie organizmy byłoby niemożliwe. Nie moglibyśmy ani spożywać pokarmów, ani także trawić ich czy też walczyć z atakującymi nas wirusami i bakteriami. W praktyce oznacza to zatem, że tak naprawdę nie moglibyśmy żyć. Enzymy stanowią swoistą siłę roboczą każdego organizmu. Pracują one przy wszystkich funkcjach biochemicznych i fizjologicznych. Bez nich nie moglibyśmy chodzić, rozmawiać, pracować, oddychać ani wykonywać innych fundamentalnych dla nas czynności. Aby zachować dobre zdrowie i jednocześnie mieć naprawdę silny układ odpornościowy musimy spożywać jak najwięcej produktów, które dostarczają nam niezbędnych dla nas enzymów. Warto bowiem wiedzieć, że w momencie, gdy poziom enzymów w naszym organizmie spada zaczynamy czuć się źle i doskwiera nam zmęczenie. Nie możemy zatem zapominać o tym, aby konstruując swój jadłospis włączyć do niego jak największą liczbę żywych enzymów.