16 maja 2011

Zdrowa dieta a rak jajnika

Źródło: www.sxc.hu
Okazuje się, że dieta bogata w warzywa oraz owoce i z kolei uboga w czerwone przetworzone mięso może wydłużyć życie kobiety chorej na raka jajnika! Ja to możliwe? Przeczytaj o najnowszych doniesieniach naukowców. 

Powszechnie wiadomo, że właściwa dieta bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Dzięki niej poprawiamy sobie samopoczucie i jednocześnie polepszamy kondycję naszego organizmu. Żadne suplementy diety nie są w stanie dostarczyć nam właściwych składników, witamin i minerałów tak potrzebnych dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Okazuje się jednak, że dieta może także poprawić jakość życia kobiet, które borykają się z  rakiem jajnika. Tak donoszą naukowcy na łamach magazynu "Journal of the American Dietetic Association". W chwili obecnej rak jajnika jest jednym z najgroźniejszych nowotworów złośliwych. Każdego roku atakuje on kilka tysięcy kobiet. Wiele z nich umiera. Często bowiem bardzo długo nie daje on wyraźnych objawów swojego istnienia. W związku z tym osoba borykająca się z nim zupełnie nie ma świadomości tego, że z jej zdrowiem jest coś nie tak. Późne rozpoznanie zmniejsza natomiast szanse pacjentek na wyleczenie.  Do chwili obecnej naukowcom nie udało się opracować skutecznej metody zapobiegania rozwoju tegoż nowotworu. Nie dysponujemy również skutecznymi metodami pozwalającymi na w miarę szybką diagnozę. Skutkiem tego tak wiele kobiet przegrywa z wyżej wspomnianym schorzeniem, co kończy się śmiercią. Istotne jest jednak właściwe wskazanie czynników, które mogą być odpowiedzialne za długość życia kobiet, które borykają się z rakiem jajnika. Ostatnie badania wykazują zależność pomiędzy nią a zdrowym stylem odżywiania.