19 maja 2011

Dieta młodości

Źródło: www.sxc.hu
Każdy z nas chciałby wyglądać pięknie i młodo. Zależy nam na tym, aby nasze ciało jak najwolniej się starzało i tym samym przez długi czas zachowało swój ładny i zadbany wygląd. Warto jednak wiedzieć, że istotny wpływ na to jak wyglądamy ma to w jaki sposób się odżywiamy. 

Spadek energii, problem z pamięcią oraz bólami stawów a także nadciśnienie to jedne z podstawowych objawów, które często pojawiają się wraz z tym jak przybywa nam lat. Specjaliści widzą jednak światełko w tunelu. Przekonują nas oni, że właściwie zbilansowana dieta może w dużej mierze pomóc w zwalczeniu tych dolegliwości. Większość z nas woli myśleć, że zarówno zmiany fizyczne jak i kognitywne są nieodłącznym elementem starzenia się i nie możemy im zapobiec. Okazuje się jednak że rodzaj oraz ilość spożywanych posiłków może w znacznym stopniu spowolnić lub też przyspieszyć proces starzenia. Dr David Katz z Uniwersytetu Yale przeprowadził badania, które wykazały taką właśnie zależność. Przyczyną starzenia się jego zdaniem jest spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonych produktów. To właśnie one zawierają mnóstwo kalorii ale niewiele składników odżywczych. Nie posiadają one m.in. witamin B12 czy też kwasów omega-3. To właśnie te deficyty spowodowane nieprawidłowym odżywianiem wywołują u nas symptomy, które uważamy za oznaki starzenia. Okazuje się zatem, że właściwa dieta oraz rozmowa z lekarzem jest w stanie w skuteczny sposób odjąć nam kilka lat bez zbędnych zabiegów kosmetycznych czy chirurgicznych.