23 maja 2011

Na zdrowie sok wieloowocowy! – część druga


Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części artykułu opowiedzieliśmy o badaniach nad właściwościami różnych soków owocowych. Wspomnieliśmy o tym, iż naukowcy doszli do wniosku, że najbardziej zdrowym rodzajem tego napoju jest sok wieloowocowy. Poniżej znajdziesz jeszcze kilka ciekawych doniesień na ten temat.

Autorzy badań nad sokami argumentują konieczność przeprowadzenia gruntownej analizy właściwości tego napoju koniecznością znalezienia alternatywy dla spożywania alkoholu oraz czekolady. Choć składniki te w małej ilości nikomu nie zaszkodzą, to warto wprowadzić do diety zdrowsze produkty takie jak właśnie owoce, które również dostarczą nam niezbędnej ilości polifenoli. Okazało się zatem, że soki z różnych owoców zawierają różne stężenie polifenoli, które korzystnie oddziałują na naczynia krwionośne, rozszerzając je. W testach, jakie przeprowadzili francuscy badacze przeanalizowano z jednej strony ilość naturalnie występujących przeciwutleniaczy (ze szczególnym uwzględnieniem polifenoli), witaminy C oraz cukru. Sprawdzono również wpływ określonych soków owocowych na rozszerzanie się naczyń krwionośnych u zwierząt. W tym celu przeprowadzono badania in vitro na tętnicach świń hodowlanych. Kolejnym etapem badań było przeanalizowanie właściwości mieszanin soków owocowych. W trakcie testów poddawano zatem gruntownej analizie soki wieloowocowe, które zróżnicowane były pod względem składu. Modyfikowano je w taki sposób, aby jak najkorzystniej wpływały one na naczynia tętnicze. W ten sposób naukowcy ustalili idealny skład oraz proporcje soku wieloowocowego, który jak najlepiej wpływa na układ krwionośny. Taki sok powinien zawierać przynajmniej 63% soku z winogronu, niewielką ilość soku z jabłek, jagód, truskawek, borówek, aceroli i aronii.