20 maja 2011

Syrop klonowy zamiast cukru – część druga

Źródło: www.sxc.hu
Okazuje się, że syrop klonowy może być zdrowszy niż przypuszczano do tej pory. Poinformowali o tym naukowy na zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w kalifornijskim mieście Anaheim. Otóż słodki kanadyjski specjał zawiera wiele związków, które z jednej strony działają przeciwzapalnie a z drugiej przeciwnowotworowo.

Jak to możliwe? Za takie działanie odpowiedzialne są zawarte w nim substancje. Zespół z Uniwersytetu Rhode Island zidentyfikował w syropie klonowym aż 54 związki chemiczne – jest to aż dwa razy więcej niż stwierdzono dotychczas. Aż pięć z nich zostało wykrytych po raz pierwszy i występuje tylko i wyłącznie w syropie klonowym. Wiele z zawartych w syropie polifenoli to antyoksydanty, które mają udokumentowane właściwości prozdrowotne. Tego typu korzystne dla naszego organizmu związki można znaleźć w podobnej ilości np. w jagodach, czerwonym winie czy nasionach lnu oraz herbacie. To właśnie w tym tkwi przewaga syropu klonowego nad innymi substancjami służącymi do słodzenia. Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż autor badań wskazuje, że polifenole z syropu klonowego mogą wspomagać leczenie cukrzycy typu drugiego. Przeprowadzono bowiem testy, które wykazały, że hamują one enzymy, które biorą aktywny udział w przemianie węglowodanowej. To ważne odkrycie ponieważ zdaniem lekarzy do 2050 roku aż do trzecia osoba może być dotknięta tym właśnie typem cukrzycy. Jej profilaktyka jest zatem niezwykle istotna.