16 maja 2011

Ograniczenie spożywania soli nie chroni przed nadciśnieniem!


Źródło: www.sxc.hu
Do niedawna uważano, że ograniczenie spożywania soli nie chroni przed nadciśnieniem tętniczym krwi. Okazuje się, że dzieje się zupełnie odwrotnie. Osoby, które  swoim jadłospisie stronią od soli znacznie częściej umierają bowiem na zawały serca oraz udary mózgu. Tak właśnie wykazały zaskakujące badania belgijskich naukowców. 

Od wielu lat lekarze i specjaliści apelują o zmniejszenie spożycia soli. Dzieje się tak również w Polsce. Zaleca się, aby nie jeść więcej niż 5g tego składnika dziennie. Wydaje się to jednak irracjonalne jeśli weźmiemy pod uwagę najnowsze badania naukowe.  Profesor Jan Staessen z Uniwersytetu w Leuven w Belgii na łamach "The Journal of the American Medical Association" mówi o tym, iż jego badania nie popierają dążenia do ograniczenia spożycia soli przez wszystkich ludzi. Jego zdaniem wyniki badań wskazują, iż jest to wręcz niekorzystne. W badaniach wzięło udział 3 681 Europejczyków. W chwili, gdy rozpoczęto obserwację pacjentów żaden z nich nie cierpiał na choroby z grupy sercowo-naczyniowych. Dwie trzecie z nich nie borykało się również z nadciśnieniem. Same badania trwały natomiast 8 lat. Uczestników podzielono na trzy grupy. W pierwszej z nich umieszczono osoby, które spożywały zaledwie 2.5 g. soli dziennie. Z kolei druga grupa obejmowała tych, którzy spożywali 3.9 g. tego składnika. Ostatnią grupę stanowili natomiast uczestnicy, którzy spożywali 6 g. soli dziennie. Każdą z osób biorących udział w badaniu przebadano za pośrednictwem analizy moczu na zawartość sodu. Badanie takie jest bardziej wiarygodne ponieważ pozwala stwierdzić rzeczywistą ilość spożytej soli. Należy bowiem zwrócić uwagę na fakt, że sól nie tylko dodajemy do przyrządzanych przez nas potraw ale także znajduje się ona w gotowych produktach.