31 maja 2011

Chudnij z głową! – część druga

Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu wskazaliśmy Ci potrzebę racjonalnego odżywiania się oraz konieczność planowania posiłków zgodnie z potrzebami Twojego organizmu. W tym artykule powiemy jeszcze kilka zdań na ten temat i wskażemy Ci drogę do sukcesu w odchudzaniu!

Dieta dostosowana do potrzeb organizmu – co to właściwie znaczy? Jednym z największych grzechów osób, które zamierzają schudnąć jest korzystanie z gotowych programów żywieniowych, które zostały zaplanowane w sposób uniwersalny. Nie trzeba nikogo przekonywać do tego, że każdy z nas jest inny, ma inne potrzeby, tryb życia oraz jego organizm nieco inaczej funkcjonuje. Ze względu na to nie da się ustalić jednego dobrego dla wszystkich sposobu odżywiania się. Gdyby tak było, to już dawno wszyscy by z niego korzystali. Tymczasem jednak bardzo często błądzimy po omacku wyszukując „diet cud”, które sprawią, że w ciągu tygodnia będziemy wyglądać jak prawdziwe modelki. Tak się jednak nigdy nie stanie! Dobrym sposobem na racjonalną dietę, która z pewnością doprowadzi do utraty zbędnych kilogramów jest dietetyczny catering. Poprzedzony jest on konsultacją z dietetykiem, który poprzez gruntowny wywiad ustali Twoje potrzeby żywieniowe. Ważne jest m.in. to czy jesteś osobą aktywną, czy uprawiasz sport, czy pracujesz fizycznie itp. Im więcej energii potrzebujesz do działania, tym więcej kalorii powinieneś zjeść. Nie możesz o tym zapominać. Po ustaleniu Twoich potrzeb żywieniowych zespół wykwalifikowanych kucharzy przygotuje dla Ciebie posiłki, które będą dostosowane do Twoich potrzeb. Zostaną one Ci dostarczone w umówione miejsce o umówionej porze. Dzięki temu nie musisz martwić się o ich przygotowanie ani spędzać długich godzin w kuchni jeśli po prostu za tym nie przepadasz.