16 maja 2011

Zdrowa dieta a rak jajnika - część druga


Źródło: www.sxc.hu
Już dziś wiadomo, że Panie, które jedzą dużo i do tego tłusto są bardziej narażone na raka jajnika niż te, które z zamiłowania stosują zdrowy, zrównoważony program żywieniowy. Dotąd jednak nie prowadzono badań, które wykazywałyby związek pomiędzy spożywaniem niektórych pokarmów a ryzykiem nowotworu czy wydłużeniem życia pacjentek. 

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Illinois w Chicago dokonali jednak prawdziwego przełomu. Przebadali oni 351 kobiet, u których zdiagnozowano pierwotnego raka jajnika. Wszystkie pacjentki zostały jednocześnie poproszone o wypełnienie ankiety dotyczącej częstotliwości spożywania niektórych pokarmów. Należały do nich m.in. produkty zbożowe, nabiał, męsko, owoce i warzywa, oleje i tłuszcze, słodycze ora alkohol. Pacjentki musiały sobie przypomnieć swoje nawyki żywieniowe z ostatnich 3-5 lat przed diagnozą. Dokonano również dodatkowego podziału produktów mięsnych, zbożowych i nabiału na „zdrowsze” oraz „mniej zalecane”. Jak się okazało spożywanie większej ilości warzyw i owoców lub samych warzyw powodowało wydłużenie życia pacjentek chorych na raka jajnika. Korzystny wpływ na zdrowie tychże pacjentek miało również spożywanie zdrowych produktów zbożowych tj. z pełnoziarnistych. Krócej żyły z kolei kobiety, których jadłospis bogaty był w przetworzone termicznie czerwone mięso. Autorzy pracy wskazują, iż sposób odżywiania przed diagnozą schorzenia ma istotny wpływ na jej rozwój.