15 marca 2011

Zdrowy pomidor


Źródło: www.sxc.hu
Pomidory to jedne z najchętniej spożywanych warzyw. Dodajemy je do sałatek, kanapek oraz spożywamy w formie nieprzetworzonej. Okazuje się, że składniki odżywcze zawarte w tych warzywach zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń oraz obniżają poziom tłuszczów we krwi. 

O tym, że pomidory są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. Są one również bardzo smaczne i pasują do wielu dań. Naukowcy udowodnili, że mają one ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz że zdecydowanie warto je spożywać. Należy wiedzieć, że obecny w tych warzywach kwas 9-okso-oktadekadienowy zapobiega zaburzeniom w metabolizmie tłuszczów, czyli tzw. dyslipidemii. Charakteryzuje się ona zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi a czasem także podwyższonym stężeniem trójglicerydów lub obu grup tłuszczów. To schorzenie bardzo często diagnozowane jest w przypadku nadwagi oraz otyłości. Jeśli więc masz problem ze zbędnymi kilogramami to spożywaj pomidory, które poprawią stan Twojego zdrowia.  Aby nie dopuścić do rozwoju wyżej wspomnianego schorzenia bardzo ważne jest przeciwdziałanie zbyt wysokiemu stężeniu lipidów we krwi. Pomidory zawierające kwas 9-okso-oktadekadienowy skutecznie pomaga w walce z nim. Oczywiście warzywa te są również bogatym źródłem wielu innych witamin i składników mineralnych, które nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie. Najlepiej jeśli będziemy je spożywać w formie nieprzetworzonej. Warto jeść pomidory pochodzące z upraw ekologicznych, a jeśli dysponujemy własnym ogródkiem możemy sami przystąpić do uprawy.