17 marca 2011

Dynia – nie tylko na Halloween!


Źródło:www.sxc.hu
Dynia jest uniwersalnym warzywem, które używane jest w kuchniach całego świata. Z jej miąższu przygotowuje się np. zupę, farsze do naleśników, ciasto lub racuchy. Natomiast pestki stanowią doskonały dodatek do sałatek czy też ciasta. Szeroko rozpowszechniony jest również olej z dyni, dzięki któremu przygotujesz delikatny i zdrowy dressing do sałatki. 


Dynia jest warzywem, na które powinny zwrócić szczególną uwagę osoby przebywające na diecie. Zawiera ona naprawdę śladowe ilości kalorii a jest bardzo zdrowa i smaczna. Dzięki niej możesz przerwać monotonię spożywanych posiłków i wreszcie zjeść coś naprawdę ciekawego i innego. Oczywiście na to czy dynia będzie dietetyczna wpływ ma sposób jej przygotowania. Nie mniej jednak jeśli się postarasz będziesz mogła uraczyć się smacznym posiłkiem bez zbędnych kalorii. 

Dużą zaletą dyni jest również fakt, że dzięki niej szybko odczuwamy sytość. Ciągłe uczucie głodu jest natomiast największym wrogiem diety. Każda z nas wie jak trudno odmówić sobie choćby małej przekąski, gdy w żołądku czujemy ssanie z głodu. Dzięki zawartości błonnika warzywo to pomaga nam natomiast uporać się z problemami z trawieniem i polepsza przemianę materii. Pestki dyni zawierają sporo cynku oraz lecytyny. To właśnie ona odpowiedzialna jest za lepszą przemianę materii oraz korzystnie wpływa na funkcje mózgu. Jedzmy zatem dynie na zdrowie!