17 marca 2011

Por – dodatek nie tylko do sałatek!


Źródło: www.sxc.hu
Przygotowując dietetyczną sałatkę lub też szukając pomysłu na oryginalną zupę warto zwrócić uwagę na  bardzo popularne w naszym kraju warzywo jakim jest por. Jest on dostępny niemal w każdym warzywniaku oraz markecie. Stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju dań, a jego specyficzny smak dodaje im charakteru. 


Por jest warzywem, które na dobre zagościło w naszym kraju. Z powodzeniem uprawiany jest on niemal w całej Europie. Należy on do rodziny liliowatych i jest bliskim kuzynem cebuli. Nie mniej jednak jego główną zaletą i zarazem cechą odróżniającą go od wspomnianego kuzyna jest znacznie bardziej delikatny smak. To powoduje, że por ma bardzo szerokie zastosowanie i chętnie z niego korzystamy. Dzięki odmianom zimowym warzywo to jest dostępne przez cały rok. Doskonale nadaje się ono świeże do surówki oraz sałatki. Z uwagi na niską zawartość kaloryczną jest on odpowiedni dla osób przebywających na diecie. Nie musisz się zatem obawiać, że po zjedzeniu pora przybędzie Ci kalorii. Możesz być natomiast pewna, że dostarczy Ci on tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu witamin i mikroelementów. Zawiera on m.in. witaminę A1, B1, B2, C, oraz E a także wapń, fosfor, żelazo i magnez.
Por chętnie stosujemy także do wszelkiego rodzaju zup. Zwykle spożywany jest on w postaci gotowanej, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać go w formie surowej. Przed  jego spożyciem należy się jedynie upewnić czy pomiędzy poszczególnymi łodyżkami nie ma zebranego kurzu. Kupując por zawsze zwracaj uwagę na jego świeży wygląd. Zewnętrzne liście nie powinny być zwiędnięte.