17 marca 2011

Ogórek – smaczny sprzymierzeniec diety!


Źródło: www.sxc.hu
Ogórek zielony jest jednym z najpopularniejszych warzyw spotykanych w naszym kraju. Ci którzy dysponują własnym ogródkiem nie rzadko decydują się na uprawę ogórka we własnym zakresie. Inni kupują go w warzywniakach i marketach. 

Podstawową zaletą tego warzywa jest fakt, że jest ono dostępne przez cały rok. Nie zawiera kalorii a przy tym jest smaczny i zdrowy. Dlatego też jeśli jesteś na diecie to powinnaś zaopatrzyć się w ten produkt koniecznie. Ogórek może stanowić dodatek do sałatek ale możemy go jeść również bez żadnych innych warzyw. Ci którzy nie muszą aktualnie przeliczać każdej spożytej kalorii z pewnością uwielbiają ogórki ze śmietaną zwane mizerią. Jest to doskonałe uzupełnienie drugiego dania. 

Jeśli natomiast chodzi o samo warzywo to należy ono do rodziny dyniowatych. Pochodzi ono z Indii, ale obecnie uprawiane jest w wielu odmianach niemal w całej Europie. Warzywo to jest dość wrażliwe na chłody i najlepiej rośnie w temperaturze 18-25oC. Jeśli myślisz o samodzielnej uprawie ogórka warto rozważyć pomysł zbudowania szklarni. To pozwoli Ci na zapewnienie mu optymalnych warunków wzrostu. 

Ogórki spożywamy wówczas, gdy są one już zupełnie dojrzale. Jeśli posiadasz własną ekologiczną uprawę tego warzywa to warto je jeść ze skórką ponieważ zawiera ona wiele cennych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów.  Świeży ogórek może być przechowywany w lodówce do 4 dni.
Najważniejsze składniki pokarmowe: 100 gram ogórka zawiera: 15 Kcal, 2,9 gram węglowodanów, witaminę A1, B1, B2, C oraz E a także minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez i fosfor.