15 marca 2011

Śliwki - bogate źródo witamin


Źródło: www.sxc.hu
Śliwki są naszym krajowym owocem, który w okresie letnim dostępny jest niemal wszędzie. Może właśnie z uwagi na łatwy dostęp do niego tak często bagatelizujemy jego niesamowity wpływ na nasz organizm. 

Śliwki są niezwykle smaczne oraz zdrowe.  Dostarczają nam wielu cennych witamin oraz mikroelementów. Stanowią one doskonały dodatek do sałatek warzywnych a także dań. W wersji suszonej dodajemy je często do deserów oraz ciast. Oczywiście najwięcej odżywczych składników dostarczą nam świeże owoce prosto z drzewa. Nie mniej jednak jeśli nie mamy możliwości dotarcia do nich warto również jeść śliwki suszone, które również są bardzo zdrowe. Owoce te chronią nasze komórki przed atakiem wolnych rodników, dzięki dużej zawartości witamin A oraz E. Dzięki temu przedłużają nam one naszą młodość i sprawiają, że nasza skóra wygląda znacznie lepiej. Warto również zwrócić uwagę na obecność innych ważnych mikroelementów takich jak potas, magnez oraz sód i fosfor. Zwierają one też komplet składników potrzebnych dla prawidłowej pielęgnacji skóry i włosów. Nieoceniona w tej kwestii jest rola witaminy B, której w śliwkach znajdziemy spore ilości. Jeśli masz problem z niedoborem żelaza to ten owoc powinien na stałe wejść do Twojej diety. Wspomaga on również leczenie anemii. Z kolei spora dawka błonnika, który również znajdziemy w śliwkach pomaga w trawieniu i pozwala na wyleczenie dolegliwości żołądkowych. Suszone śliwki pomogą np. w zwalczaniu zaparcia. Jeśli jesteś na diecie i masz do wyboru owoce suszone lub surowe to zdecydowanie mniej kalorii dostarczysz do organizmu spożywając świeże śliwki.