15 marca 2011

Błonnik wydłuża życie


Źródło: www.sxc.hu
Sekretem długowieczności być może jest błonnik! Okazuje się bowiem, że znacznie zmniejsza o ryzyko przedwczesnego zgonu. Jeśli zatem chcesz żyć dłużej to już dziś zaplanuj dietę bogatą w ten składnik!

Błonnik stanowi jadalną część produktów roślinnych. Znajdziemy go m.in. w owocach oraz warzywach i ziarnach zbóż. Choć nasz organizm nie potrafi go strawić to wpływa on na niego w niezwykle korzystny sposób. Przede wszystkim wspomaga on perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie, niweluje zaparcia, obniża cholesterol, pomaga w zwalczaniu nadwagi, obniża poziom glukozy we krwi, redukuje ciśnienie tętnicze, łagodzi stany zapalne oraz usuwa z organizmu toksyny. Dzięki tym wszystkim właściwościom zmniejsza on ryzyko wystąpienia chorób krążenia, cukrzycy, otyłości a nawet niektórych nowotworów. Korzystne działanie błonnika zostało potwierdzone badaniami klinicznymi. Naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem w Rockville (USA) zebrali dane, które pozwoliły na stwierdzenie zależności pomiędzy ilością spożywanego błonnika a długością życia oraz ogólnym stanem zdrowia. U osób, których dieta jest bogata w błonnik ryzyko zgonu z powodu schorzeń układu krążenia, chorób zakaźnych i oddechowych spadło o 24-56% u mężczyzn oraz 34-59% u kobiet.