17 marca 2011

Morele – potężne źródło witaminy!


Źródło: www.sxc.hu
Morele zawierają najwięcej witaminy A wśród wszystkich owoców! Z kolei z ich jadalnych pestek wytwarza się olej, który jest na szeroką skalę stosowany w kosmetyce. Dodatkowo warto również wspomnieć, że morele to niezwykle smaczny owoc. Nic więc dziwnego, że tak często spotykamy je zarówno w postaci świeżej jak i przetworzonej. 

Jeśli jesteś na diecie i martwisz się o „nadprogramowe” kilogramy to spożywaj morele świece. Zawierają one ok. 50 kcal w 100 gramach. W przypadku moreli suszonych liczba kalorii wzrasta do 300.  Owoce moreli rosną na niewielkim drzewie, które pochodzi z Azji Centralnej i Wschodniej. Uprawiane jest ono na szeroką skalę głównie na ciepłych obszarach strefy umiarkowanej. W Europie znalazło się ono za pośrednictwem Arabów. Dotarło tutaj na początku ery nowożytnej i na dobre się zagościło w naszym kraju. Uprawa moreli w Polsce nie jest jednak łatwa z powodu częstego przemarzania kwiatów podczas wiosennych przymrozków. Nasz klimat nie sprzyja prawidłowemu rozwojowi moreli. Same drzewa natomiast często wymarzają w trakcie surowych zim. Trzeba je zatem przed nimi skutecznie chronić jeśli już decydujemy się na uprawę tego owocu.
Owoce moreli są bardzo smaczne i możemy je spożywać zarówno w formie surowej jak i przetworzonej. Znaleźć możemy je w dżemach oraz innych przetworach. Stanowią one doskonały dodatek do deserów oraz same stanowią najlepszy deser. Suszone morele mają niezwykle silne działanie zasodotwórcze i znajdują zastosowanie w leczeniu nadkwasoty.