17 marca 2011

Bakłażan – dodaj go do swojej diety!


Źródło: www.sxc.hu
Stosując program żywieniowy warto uzupełniać go o niestandardowe składniki i produkty. Dzięki temu dieta nie znudzi Ci się zbyt szybko i zapobiegniesz w ten sposób monotonni, która jest jednym z największych wrogów każdej diety. 

Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie Twojej diety o niskokaloryczne i zdrowe produkty, to weź pod lupę przede wszystkim warzywa. W przeciwieństwie do owoców nie zawierają one cukrów  i są mało kaloryczne. Polecamy Ci np. bakłażany, które nie są zbyt dobrze znane i popularne w naszym kraju. To ciemnofioletowe, czasem białe warzywo pochodzi z Indii. Wraz z upływem czasu dotarły przez Środkowy Wschód do regionu Morza Śródziemnego. Bakłażany stanowią zatem element diety  śródziemnomorskiej. Stanowią one zarówno dodatek do sałatek jak i również samodzielny produkt spożywczy czy też podstawę do zup. Dziko rosnąca odmiana zawiera pewną gorzka substancję, która w bakłażanach uprawianych występuje w znikomych dawkach lub wcale. Dzięki temu są one naprawdę smaczne a przy tym jak zostało to wcześniej powiedziane zdrowe. 

Ponieważ bakłażan jest warzywem bardzo rzadko uprawianym w Polsce to w przeważającej ilości przypadków jesteśmy zmuszeni do jego zakupu.  Owoce oberżyny oznaczają się dekoracyjnym wyglądem i doskonałym smakiem. W trakcie ich zakupu zwróć uwagę na błyszczącą oraz gładką skórę, która nie powinna mieć żadnych uszkodzeń. Pod naciskiem palca powinna ona się lekko wgnieść ale nie za bardzo. To świadczy o tym, że owoc jest dojrzały.  Możemy go przechowywać w lodówce przez około 3 dni. Najlepiej owinąć je przed ten w folię spożywczą.