30 marca 2011

Ćwiczysz? Jedz banany!

Źródło: www.sxc.hu
O tym, ze banany są smaczne i zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. Owoce te dostarczają nam mnóstwa wartościowych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów. Dodatkowo okazuje się, że ich pozytywne działanie nie ogranicza się tylko do tego.

Warto wiedzieć, że na świecie istnieje aż 300 gatunków bananowców. Z tego uprawianych jest zaledwie 20. Wśród największych producentów tego owocu wymienić możemy m.in. takie kraje jak: Filipiny, Chiny, Kostaryka, Izrael, Indie, Brazylia i Ekwador. Europejczycy o istnieniu bananów dowiedzieli się dopiero pod konie XIX wieku. Dziś cieszą się one ogromną wprost popularnością. Spożywamy je w postaci świeżej jak i również przetworzonej. Chętnie kupujemy je szczególnie w okresie letnim, kiedy są czasem tańsze niż nasze krajowe owoce. Mało kto jednak wie, że aby zachować ich odpowiednią wartość zbiera się banany wówczas, gdy te są jeszcze zielone. W takim stanie mogą one bowiem zostać przetransportowane do Europy przy zachowaniu odpowiednich warunków chłodniczych. Dojrzałych bananów nie bylibyśmy w stanie przewieźć tak daleko i sprzedać jeszcze w formie dobrej do spożycia. Na miejscu trafiają one do dojrzewalni, a następnie na półki sklepów.