15 marca 2011

Awokado – smaczne i zdrowe!

Źródło: www.sxc.hu
Awokado jest smacznym owocem, które często mylone jest z warzywem. Z wyglądu przypomina ono gruszkę. W sztuce kulinarnej znane jest już od dawna. Można przyrządzać z niego sałatki a także inne smaczne potrawy. 

Nie musimy wcale jeść tłusto i niezdrowo. Różnorodność i dostępność owoców i warzyw również tych z odległych krajów pozwala nam na znaczne urozmaicenie diety. Dzięki temu nie nudzi nam się ona szybko i zjadamy przygotowane potrawy ze smakiem. Jeśli szukasz pomysłu na to co możesz dodać do codziennego jadłospisu, aby jednocześnie nie narażać się na „nadprogramowe” to awokado stanowi dla Ciebie wprost idealną propozycję. Owoc ten jest lekkostrawny. Dobrze zjadać go wówczas, gdy w niedalekiej przyszłości planujemy ciąże. Jest on bowiem bogaty w kwas foliowy, tak bardzo potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu. W skład awokado wchodzą liczne kwasy. Wśród nich wyróżnić możemy m.in.: kwas pantotenowy, adenylowy, orotowy i askorbinowy. Nie bez znaczenia są również tak ważne dla naszego organizmu mikroelementy: magnez, miedź, żelazo, wapń i potas. Choć zawiera on sporo tłuszczu i kalorii – aż 200 kcal i 30 gram tłuszczy w 100 gramach to jednak zjedzenie go od czasu do czasu jest wskazane. Pamiętaj, że te kalorie są jednocześnie zdrowe dla Ciebie. Lepiej zatem zjeść owoc awokado niż np. tabliczkę czekolady czy niezdrowego fas fooda. Ta chwila słabości nie będzie źle postrzegana. Jest to bowiem istna kopalnia witamin. W awokado  znajdziemy m.in. witaminy: A, B1, B2, B6, B12, E, D, C i K.