15 marca 2011

Granat – co to takiego?


Źródło: www.sxc.hu
Granat to ciekawy owoc, który znaleźć możemy głównie w dużych sklepach i marketach. Rośnie on na drzewie lub ciernistym krzewie należącym do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Występuje na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu.

Granat jest jedną z najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z Sumeru  (3000 lat p.n.e.). Owoce granatu nazywane jagodami przypominają kształtem oraz swoją wielkością sporych rozmiarów jabłka. Pokryte są one dość twardą skórką barwy purpurowej, fioletowej, czasem brązowej albo białoczerwonawej. W ich wnętrzu znajduje się z kolei 400-700 tępograniastych nasion. Otoczone są one osnówkami o kolorze czerwonym. Zdarza się, że nasiona są także różowe lub żółte.  Same osnówki są niezwykle soczyste i stanowią jadalną część owocu. To właśnie z nich uzyskuje się syrop, który zwany jest grenadyną. Granaty są niezwykle smaczne oraz zdrowe. Zawierają one m.in. cukier, białko oraz kwasy organiczne. Stanowią one również cenne źródło witaminy C oraz wapnia i żelaza. Jeśli więc szukasz ciekawej i zdrowej przekąski, która jednocześnie jest niskokaloryczna to polecamy Ci te owoce. Możesz je spożywać same lub też jako dodatek do różnego rodzaju sałatek lub deserów. Doskonale smakuje także sok uzyskany z owocu granatu.