24 lutego 2011

Dieta ryżowa

Źródło: http://www.sxc.hu/
Ryż jest produktem lekkostrawnym. W związku z tym jest on obecny w wielu dietach. Stanowi zarówno jej składnik bazowy jak i również dodatek do dietetycznych dań. Sama dieta ryżowa pozwala zrzucić około 1 kilograma w ciągu zaledwie tygodnia.
Sama dieta jest na pewno bezpieczna. Strata na wadze może nie jest bardzo duża, ale dzięki temu jest ona łatwiejsza w utrzymaniu przez dłuższy czas. Ryż jest smacznym produktem, który łatwo połączyć  z innymi składnikami toteż bez trudu możemy dokonywać różnych kombinacji co spowoduje, że dieta nie znudzi nam się szybko i będzie w miarę urozmaicona. W czasie jej stosowania do organizmu dostarczamy około 1000 kalorii dziennie. Spożywanie samego ryżu może spowodować wystąpienie schorzenia zwanego beri-beri. Dlatego też warto wzbogacać go innymi produktami. Tutaj polecamy przede wszystkim warzywa i owoce a także chude mięso.
Przykładowe dodatki do ryżu:
·         jogurt naturalny
·         warzywa (z wyłączeniem brokuł i szpinaku)
·         ryba (ugotowana lub usmażona we folii)
·         owoce (z wyłączeniem cytrusów)
·         gotowane mięso (oczywiście chude)
·         lekkostrawna zupa z niewielkim dodatkiem mięsa.
Oprócz posiłków w trakcie stosowania diety należy pić kawę (bez cukru) a także wodę mineralną niegazowaną oraz gorzką herbatę. W przypadku tej diety nie ma co prawda ściśle określonych ilości spożywanych pokarmów ale nie należy spożywać więcej niż 1000 kalorii.