03 lutego 2011

Zdrowe i smaczne rodzynki

Źródło: www.sxc.hu
Rodzynki stosowane są przez nas jako smaczny dodatek do domowych wypieków oraz deserów. Często także stosujemy je jako przekąski szczególnie w trakcie diet oraz specjalnych programów żywieniowych. Niewielu z nas wie jednak jak wspaniałe działanie na nasz organizm wykazują te owoce. 


Składniki zawarte w rodzynkach przede wszystkim odpowiedzialne są za zwalczanie bakterii, które żyją w naszej jamie ustnej. Są one przyczyną chorób dziąseł oraz ubytków w zębach.  Do takich wniosków doszli amerykańscy uczeni. Poinformowano nas o nich na łamach serwisu internetowego "EurekAlert".

Swoje niezwykłe działanie rodzynki zawdzięczają takim  związkom jak: - kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5- hydroksymetyl-2-furfural . Wszystkie wymienione związki hamują rozwój bakterii w jamie ustnej.  Badania jednoznacznie wykluczają prawdomówność opinii jakoby słodkie i lepiące się do zębów rodzynki stymulowały rozwój próchnicy. Jest bowiem zupełnie inaczej. Ponadto warto również wiedzieć, że rodzynki zawierają dwa cukry proste – glukozę oraz fruktozę. Nie zawierają natomiast sacharozy. To ten ostatni cukier uważany jest za główną przyczynę erozji szkliwa.  Posiłek zbożowy z dodatkiem słodkich i pysznych rodzynek nie powoduje wzrostu kwasowości w jamie ustnej.