15 lutego 2011

Dieta Andersona


Źródło: www.sxc.hu
Dieta ta opiera się przede wszystkim na zasadzie nie łączenia białek oraz węglowodanów. Osoby stosujące ten program żywieniowy spożywają głównie warzywa, owoce, orzechy. Z kolei z jadłospisu wyłączone są kawa, herbata oraz alkohol. 

Twórca diety Andersona (Henry L.N. Anderson) obiecuje nam spadek wagi ciała o 2 kilogramy w ciągu zaledwie 2 tygodni. Z diety tej korzystała podobno sama Claudia Shiffer. Henry L.N. Anderson jest dietetykiem pracującym na uniwersytecie w Los Angeles.  Spostrzegł on, że odpowiednie łączenie ze sobą danych składników sprawia, że znacznie szybciej je spalamy i tym samym nie przybywa nam dodatkowych kilogramów. Anderson wywnioskował, że trawienie białek oraz węglowodanów odbywa się przy pomocy zupełnie innych enzymów. W wyniku łączenia ze sobą tych dwóch składników w organizmie tworzą się toksyny, które stanowią przyczynę odkładania się tłuszczu i co ważne dla kobiet – odkładania się także cellulitu! 

Dla Andersa istotna jest także kolejność w jakiej spożywamy poszczególne produkty. Soki i owoce należy jeść i pić jedynie na czczo. Co ciekawe program żywieniowy, o którym mowa rezygnuje całkowicie ze spożywania posiłków o określonych porach. Dla Andersona regularność nie jest aż tak ważna. Dietetyk wyznacza natomiast ramy czasowe, w których należy przyjmować określony rodzaj pożywienia. Zaleca nam jedzenie wówczas, gdy jesteśmy głodni i zawsze do syta. Rano powinniśmy spożywać tylko soki i owoce. Z kolei od południa do godziny 16 soki warzywne, zieloną sałatę oraz inne warzywa. Później aż do godziny 20 możemy jeść wszystko, aby zaspokoić swój głód. Jedyna obowiązująca nas wówczas zasada to absolutny zakaz łączenia białek i węglowodanów.