15 lutego 2011

Pieczarki pomogą w walce z nowotworem!

Źródło: www.sxc.hu
Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają w sobie żadnych właściwości odżywczych a przy tym są ciężkostrawne. Spożywamy je zatem głownie z uwagi na ich nieocenione wprost właściwości smakowe. Nie mniej jednak naukowcy coraz częściej przekonują nas, że grzyby warto jeść nie tylko dla tego, że są smaczne! 


Grzyby pomagają w walce z nowotworami. Oczywiście nie zastąpią one regularnej terapii ale mogą ją wspomóc. Nie chodzi przy tym wcale o legendarne grzyby Dalekiego Wschodu, których właściwości odżywcze są powszechnie znane ale o nasze zwykłe, rodzime pieczarki dostępne w każdym warzywniaku, markecie i na straganach. 

Białe pieczarki dwuzarodnikowe wykazują doskonałą zdolność do tłumienia efektów działania armomatazy (enzym regulujący miejscową produkcję estrogenów). Zmniejszenie poziomu tego enzymy jest kluczowe w przypadku leczenia nowotworu sutka u kobiet. Aż 75% tychże schorzeń spowodowanych jest bowiem działaniem estrogenów. Zmniejszenie ich ilości zwiększa szansę na skuteczne zwalczenie choroby. Jedzenie grzybów może więc być bardziej korzystne dla naszego zdrowia niż dotychczas podejrzewano.