03 lutego 2011

Chcesz być zdrowy – jedz paprykę!

Źródło: www.sxc.hu
Papryka jest bardzo popularnym i lubianym warzywem w naszym kraju. Latem, kiedy na ryneczkach i w warzywniakach jest jej pod dostatkiem raczymy się jej smakiem zawsze, kiedy tylko możemy. Czy jednak wiesz, że te kolorowe warzywa są nie tylko smaczne ale także bardzo zdrowe? 




Papryka jest idealnym dodatkiem do dań oraz sałatek. Dobrze działa nie tylko na nasze zdrowie ale także urodę. Powinieneś wiedzieć, że kolor tego warzywa mówi nam o tym jakie posiada właściwości. Wybierając paprykę nie kierujmy się zatem tylko kwestiami wizualnymi. Wybierz warzywo, które doskonale spełni Twoje potrzeby żywieniowe.  I tak papryka czerwona jest bogata w składnik znany jako beta-karoten. Jest ona także cennym źródłem tak ważnej dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy C. Działa zatem uodparniająco oraz wzmacniająco na nasz organizm ale również pozwala nam walczyć ze zmarszczkami i pierwszymi oznakami starzenia. Warto również wiedzieć, że zawiera ona rutynę – jest to składnik szczególnie ważny w przypadku osób z kruchymi naczynkami. 

Z kolei papryka zielona polecana jest szczególnie osobom, które przebywają na diecie. Zawiera ona bowiem niewielką ilość kalorii za to dużą dawkę kwasu foliowego. Jest ona także doskonała dla przyszłych mam. Warto również wiedzieć, że zawiera ona również dużą ilość witaminy młodości – E. 

Papryka żółta natomiast to istne bogactwo luteiny i zeaksantyny. Składniki te odpowiedzialne są za walkę z wolnymi rodnikami w siatkówce oka. Dzięki temu warzywo to pozwala nam zachować dobry wzrok.
Wszystkie papryki bez względu na kolor zawierają witaminy z grupy B oraz mnóstwo ważnych dla naszego organizmu związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, manganu i miedzi.