24 lutego 2011

Dieta przetworowa

Źródło:www.sxc.hu
Dieta przetworowa opiera się na spożywaniu produktów o charakterze przetworzonym. Produkty te są bardzo często obecne w naszym codziennym jadłospisie i nawet nie zdajemy sobie sprawy z ich ogromnego potencjału.
Czym są produkty przetworzone? Do produktów przetworzonych zaliczyć możemy m.in. dżemy, koncentraty, przetwory warzywne oraz owocowe a także owoce mrożone i sok malinowy. W trakcie stosowania diety należy pić co najmniej 2 litry wody mineralnej niegazowanej, herbaty ziołowe oraz owocowe. Dietę przetworową można stosować przez 10 do 20 dni. W  jej wyniku można schudnąć 1 kilogram w ciągu 10 dni. Stosować można ją z kolei w odstępach 1-2 miesięcznych. Jest to dieta odpowiednia dla osób dorosłych, które mają dobry stan zdrowia. Nie jest to odpowiedni program żywieniowy dla nastolatek, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Zaletą diety przetworowej jest spora zawartość witamin A,E,C oraz witamin z grupy B, potasu i błonnika. Możemy się więc po niej spodziewać nie tylko ładnej sylwetki, ale również ogólnego odżywienia oraz dobrego wpływu na włosy i paznokcie.
Przykładowy jadłospis diety przetworowej:
·         I śniadanie : kanapka koniecznie z chleba pełnoziarnistego, bawarka na mleku 2%, 50g powideł śliwkowych.
·         II śniadanie: pieczone jabłko, kubek kawy zbożowej (bez cukru!)
·         Obiad : zupa jarzynowa z ziemniakami, dynia konserwowa, pierś z indyka gotowana w warzywach, ryż pełnoziarnisty gotowany na parze, szklanka herbaty owocowej bez dodatku cukru.
·         Podwieczorek: kisiel porzeczkowy, 1 sucharek bez cukru
·         Kolacja : gotowana na parze ryba z warzywami, szklanka zielonej herbaty, kromka chleba pumpernikiel.