15 lutego 2011

Dieta Kefirowa


Źródło: www.sxc.hu
Spośród wszystkich diet mlecznych na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim dieta kefirowa. Cała dieta oparta jest właśnie na spożywaniu tego składnika. W trakcie trwania tego programu żywieniowego piejmy bardzo duże ilości kefiru – takie, które zaspokoją nasz głód. 

Zasada diety jest prosta. Powoli zmniejszamy ilość spożywanych posiłków i zastępujemy je kefirem.  W początkowej fazie trwania diety dobrym sposobem jest spożywanie chudego twarogu. Później z kolei przez następne dwa dni wyłącznie pijemy kefir. Dopiero po tym czasie stopniowo wprowadzamy do naszej diety kolejne pokarmy – gotowane oraz surowe warzywa a ostatniego dnia nawet gotowane mięso. Należy pamiętać, aby w początkowej fazie diety jeść nieco mniej. Później możemy nieznacznie zwiększyć ilość spożywanych pokarmów. 

Istnieje jeszcze inna odmiana diety kefirowej. Jest on równie skuteczny jak przedstawiony wyżej ale opiera się na nieco innych założeniach. Jeśli zdecydujemy się na tę odmianę diety kefirowej to każdego dnia powinniśmy spożywać inne danie, ale bazę stanowi oczywiście kefir. I tak w pierwszym dniu możemy np. zjeść ziemniaki z kefirem, w kolejnym ugotowanego kurczaka z kefirem itp.  

Dieta kefirowa trwa 5 dni. Nie mniej jednak należy pamiętać, że w 4 dniu pijemy wyłącznie kefir, a w ostatnim wodę mineralną. Dzięki temu oczyścimy nasz organizm ze zbędnych produktów przemiany materii i toksyn.