07 lutego 2011

Czy wiesz, że jedzenie ma wpływ na Twoje samopoczucie?


Źródło: www.sxc.hu
Niemal każdy z nas zauważył, że czasem zjedzenie pewnego rodzaju posiłku wprawia nas w lepszy nastrój. Jedzenie potrafi być dla nas lekiem na otaczające zło. Nie ma  w tym nic zdrożnego. Nie chodzi tu już tylko o czekoladę ale także o inne produkty. Czy jednak wiesz, że sposób odżywiania może mieć również wpływ na rozwój depresji? 

Badania wykazały, że tłuszcze nasycone oraz trans tłuszcze mogą zwiększać ryzyko rozwoju depresji. Takiego negatywnego działania na wykazały natomiast takie tłuszcze jak oliwa z oliwek czy też  tłuszcze z ryb lub orzechów. Te przeciwnie, działają w sposób ochronny na nasz organizm i kondycję psychiczną.  Badania, które pozwoliły na wyciągnięcie takich wniosków przeprowadzone zostały przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Navarra i Uniwersytetu Las Palmas de Gran Canaria. Obserwacja 12 tysięcy ochotników pozwoliła na stwierdzenie, iż sposób odżywiania ma kluczowy wpływ na rozwój depresji. Na początku badania żaden z ochotników nie wykazywał symptomów, które mogłyby świadczyć o rozwoju wyżej wspomnianej przypadłości. Nie mniej jednak po sześciu latach stosowania określonej diety, depresję stwierdzono aż u 657 pacjentów. Porównując diety uczestników badania  okazało się, że osoby spożywające więcej tłuszczów trans są aż o 48% bardziej narażone na wystąpienie depresji niż pozostali uczestnicy, którzy unikali tego typu składników. Zauważono także, że dieta bogata w tłuszcze wielonienasycone, które spotkać możemy w rybach, oliwie z oliwek itp. zmniejszała ryzyko zaburzeń psychicznych.