20 października 2011

Obiad w pracy – czy musi być zawsze kaloryczny


Źródło: www.sxc.hu
Większość z nas ma problem z tym, aby dbać o dietetyczność posiłków spożywanych w pracy. Trudność polega przede wszystkim na tym, że każdy posiłek spożywany w tego typu miejscu jest limitowany czasowo. W związku z czym szukamy szybkich rozwiązań.

Niewielu z nas ma ochotę na żmudne przygotowywanie posiłków do pracy w domu. Większość woli kupić coś na mieście i w ten sposób nabywamy kaloryczne i mało zdrowe produkty, które pożeramy na drugie śniadanie lub też obiad w pracy. To ważne, aby zaniechać tego typu praktyk. Nawet jeśli nie masz czasu na przygotowywanie wymyślnych i wyrafinowanych posiłków do pracy, to możesz wybrać mniej wymagające rozwiązanie, które również nie jest wcale złe. Zawsze możesz bowiem przekąsić jakiś owoc, przygotować sobie w pracy lub w domu sałatkę warzywną albo np. kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa, z sałatą i pomidorem, ogórkiem oraz innymi warzywami. Brzmi ciekawie? Takich posiłków jest naprawdę bardzo dużo. Jeśli tylko się postarasz to z pewnością znajdziesz taki, który z jednej strony będzie dietetyczny, a z drugiej dostarczy Ci dużej ilości potrzebnych Twojemu organizmowi składników odżywczych i mineralnych. Istotne jest także to, że tego typu posiłki nie są wcale mało smaczne. Jeśli dobrze je przyrządzisz to gwarantuję Ci, że będą Ci równie bardzo smakowały jak niezdrowe potrawy, którymi dotąd się tak uparcie tuczyłeś.