20 października 2011

Obiad w pracy – czy musi być zawsze kaloryczny – część druga


Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu powiedziałam Ci, jak ważne jest to, żeby przygotowywać sobie do pracy zdrowe posiłki. Nie koniecznie muszą one być bardzo wymyślne i wyrafinowane. Najważniejsze, żeby były po prostu pożywne, smakowite a przy tym mało kaloryczne.
  
Jeśli nie masz zacięcia do samodzielnego przygotowywania posiłków, to może zainteresuje Cię dietetyczny catering. Usługa ta co prawda nie jest jeszcze w Polsce bardzo popularna, ale coraz więcej osób przekonuje się do niej. Dzieje się tak za sprawą tego, że dietetyczny catering jest bardzo praktycznym i łatwym rozwiązaniem, które pozwala nam utrzymanie diety bez większego wysiłku jeśli chodzi o proces przyrządzania potraw. Zamawiając sobie tego typu usługę będziesz kilka razy w ciągu dnia otrzymywał gotowe dania, które zostały stworzone zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Zanim przystąpisz do tego programu będziesz mógł uczestniczyć w konsultacji z dietetykiem. Wspólnie ustalicie program, który będzie zaspokajał indywidualne potrzeby Twojego organizmu w zakresie mikroelementów, składników odżywczych oraz energii. To bardzo ważne, aby dieta została ustalona indywidualnie dla Ciebie. Każdy z nas jest bowiem inny, wykonuje inny rodzaj aktywności zawodowej, prowadzi inny styl życia itp. Dlatego też istotne jest, aby dieta uwzględniała wszystkie te czynniki. Żadna uniwersalna dieta nie jest dobra i powinieneś mieć o tym świadomość.