30 czerwca 2011

Winogron – właściwości odżywcze

Źródło: www.sxc.hu
Któż z nas nie lubi winogron. Te przepyszne słodkie owoce oprócz swoich niewątpliwych walorów smakowych posiadają także szereg właściwości zdrowotnych. Winogrona swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają związkom procyjanidolowym. 

Zadaniem wyżej wspomnianych związków jest eliminowanie z organizmu wolnych rodników, które są odpowiedzialne za postępowanie procesu starzenia się, choroby serca oraz układu naczyniowego -  w tym miażdżycy.  Warto również wiedzieć, że jedząc winogrona dostarczamy naszemu organizmowi potężnej dawki witamin. Zawierają one bowiem bardzo dużo witamin B, C, D, E i PP oraz mikroelementów: boru, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i miedzi. To właśnie dzięki tym składnikom owoce winogron doskonale dotleniają organizm i odtruwają go. Dzięki temu jesteśmy zdrowsi i bardziej odporni. Warto również wiedzieć, że winogrona nie przysporzą problemów naszemu układowi trawiennemu. Są one bowiem łatwostrawne i mają właściwości regenerujące i moczopędne. Pobudzają również pracę innych organów takich jak wątroba czy naczynia limfatyczne. Chronią nas tym samym przed rozwojem niewydolności żył i naczyń, która objawia się mrowieniem, drętwieniem oraz żylakami.
Najbardziej zdrowym składnikiem zawartym w winogronach są polifenole. Są to niezwykle ważne z punktu widzenia naszego organizmu przeciwutleniacze, które m.in. zmniejszają ryzyko zawału oraz raka. Jedzmy zatem winogrona na zdrowie!