13 czerwca 2011

Dlaczego warto przygotowywać dania na parze ? – część druga


W poprzedniej części artykułu skupiliśmy się przede wszystkim na aspekcie zdrowotnym przygotowywania posiłków na parze. Warto jednak podkreślić kilka innych ważnych kwestii które przemawiają za przygotowywaniem posiłków właśnie w ten sposób.



Gotując na parze:
  • Oszczędzamy czas – jeśli zdecydujesz się na zakup parowaru to w zaledwie 20 minut przygotujesz pełnowartościowy obiad. Żadne inne urządzenie ani też tradycyjne sposoby obróbki termicznej żywności nie dadzą Ci takiej możliwości.
  •  Nie musisz przykładać dużej wagi do tego co gotujesz – w trakcie tradycyjnego przyrządzania potraw jesteśmy zmuszeni do ciągłego mieszania, przewracania i doglądania przygotowywanej potrawy. W przypadku gotowania na parze nie ma takiej konieczności. Cały proces odbywa się samoczynnie bez naszego udziału. 
  • Zachowujemy większą ilość składników mineralnych i witamin – gotując tracimy nawet kilkadziesiąt procent witamin i składników mineralnych, które wylewamy często do zlewu wraz z pozostającym wywarem. W przypadku gotowania na parze te straty są znacznie mniejsze. Dzięki temu uzyskujemy naprawdę dietetyczny i zdrowy posiłek. 
  • Nie musimy nadmiernie przyprawiać potraw – to bardzo ważne w przypadku osób, które mają problemy z trawieniem, są uczulone na niektóre składniki lub są na diecie. Zbytnie przyprawianie potraw nie jest bowiem wcale zdrowe. Gotując na prze uzyskujemy smaczne posiłki bez konieczności dokładania do nich sztucznych substancji. 
  • Nie musimy się martwić, że coś nam wykipi -  w trakcie gotowania na parze możesz spokojnie oglądać serial, czytać książkę czy też oddawać się innej ważnej dla Ciebie czynności. Nie musisz się martwić bowiem, że Twój obiad wykipi. 
  • Warzywa zachowują swój naturalny smak i kolor