02 czerwca 2011

Rzeżucha – doceń jej właściwości zdrowotne!

Źródło: www.sxc.hu
Większości z nas Rzeżucha kojarzy się tylko ze świętami Wielkanocnymi. Wtedy to bowiem siejemy ją głównie w celach dekoracyjnych. Wspaniale wygląda na stole, dodaje mu uroku i przywodzi na myśl wiosenną pogodę. 

Ta zielona roślina jest źródłem wielu bardzo cennych dla naszego organizmu witamin oraz składników mineralnych. Jej kiełki są bardzo smaczne i zdrowe. Każdy, kto stara się przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania powinien mieć tego świadomość. Włączenie rzeżuchy do swojej diety jest bowiem bardzo korzystne  z wielu powodów. Jej kiełki zawierają dużą ilość witaminy V, witamin z grupy B oraz beta karotenu. Warto także wiedzieć, że rzeżucha jest także źródłem składników mineralnych  takich jak siarka, magnez, wapń, chrom, żelazo oraz jod. Jej walory lecznicze doceniono już wiele lat temu. Specjaliści medycyny ludowej wykorzystywali ją jako lek, który pomagał zwalczyć pasożyty jelit oraz owrzodzenie skóry. To jednak nie jedyne zastosowanie tej zielonej rośliny. Korzystano z niej również wówczas, gdy pacjenci mieli problemy z trawieniem oraz apetytem. Rzeżucha doskonale go pobudzała. Pomagała je zwalczyć w naturalny sposób. Rzeżucha leczyła również niedoczynności tarczycy na skutek dużej zawartości jodu. Do swojej diety powinni ją także włączyć Ci, którzy są chorzy na cukrzycę oraz osoby borykające się z trądzikiem oraz nietolerujące glukozy. Jest ona również wskazana w przypadku leczenia schorzeń nerek (ma działanie moczopędne). Istotne jest także to, że rzeżucha zawiera sporą ilość siarki, która w pozytywny sposób wpływa na kondycję włosów.