02 czerwca 2011

Rzeżucha – doceń jej właściwości zdrowotne! – część druga

Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części artykułu opowiedzieliśmy dosyć dużo o właściwościach rzeżuchy. Roślina ta posiada wiele ważnych walorów zdrowotnych, które sprawiają, że jej spożycie jest bardzo korzystne dla wielu organów.  

Rzeżucha pozwala na zwalczenie wielu schorzeń. W związku z tym do swojej diety powinny ją włączyć nie tylko osoby, które mają problemy zdrowotne ale także te, które stosują racjonalny program żywieniowy w celu zgubienia kilku zbędnych kilogramów. Należy jednak wiedzieć, że nie wskazane jest spożywanie rzeżuchy w bardzo dużej ilości ponieważ może to doprowadzić do stanu zapalnego pęcherza. Niemniej jednak kilka łyżeczek rzeżuchy na dobę z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Kiełki tej rośliny mają bardzo charakterystyczny (lekko piekący) smak. Mogą one zatem być dodawane do wielu potraw i tym samym przyczynić się do nadania im niespotykanego charakteru i ciekawego wyrazu. Surowe kiełki można również spożywać na kanapkach z twarożkiem, pomidorami oraz innymi ziołami. Z powodzeniem można je także dodawać do potraw przygotowanych z jaj, mięsa (zwłaszcza cielęcego oraz drobiu) a także ryb. Jeśli jesteś wielbicielem rzeżuchy lub staniesz się nim już po kilku dniach jej sukcesywnego spożycia to możesz spróbować przygotować własne masełko rzeżuchowe. W tym celu należy dokładnie zmiksować 50 gram masła z 2-3 łyżeczkami kiełków rzeżuchy oraz szczyptą soli. Smacznego!