20 czerwca 2011

Jak jeść z głową? – część druga

Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części artykułu powiedzieliśmy o tym, że większość z nas uważa, że wystarczy jeść mniej, aby schudnąć. Nie do końca jest to jednak prawdą. Nie ilość bowiem, ale jakość spożywanych produktów ma istotne znaczenie na kształt naszej sylwetki. Jeśli zatem chcesz schudnąć zwracaj baczną uwagę na to co jesz. 

Większe posiłki sprawiają, że podświadomie czujemy się najedzeni i nie odczuwamy tak mocno głodu. Dobrym daniem dla osób odchudzających się będzie z pewnością sałatka z pomidorów i sałaty, skorpiona sokiem z cytryny. Warto ją również przyprawić odrobiną soli oraz świeżych ziół. To danie jest nie tylko bardzo syte ale przede wszystkim niskokaloryczne. Powinieneś wiedzieć, że  10 liści sałaty to zaledwie 19,5 kcal, jeden nieduży, 100-gramowy pomidor to drugie tyle, czyli 20 kilokalorii, sok wyciśnięty z jednego plasterka cytryny nie powinien przekroczyć 4 kcal, a pełna łyżeczka ziół prowansalskich dostarczy do Twojego organizmu nie więcej niż jednej kalorii. Oczywiście jeśli do przyrządzonej sałatki dodamy oliwę z oliwek to będzie ona miała już 100 kcal więcej. Niemniej jednak warto ją dodać z uwagi na lepsze przyswajanie witamin. Oliwa dostarcza nam bardzo cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jest zatem bardzo zdrowa. Optymalna ilość kalorii w diecie osoby odchudzającej się, która nie wykazuje się dużą aktywnością fizyczną to 1000-1500 kcal. Oczywiście jeśli pracujesz fizycznie lub uprawiasz sport to powinieneś zwiększyć liczbę dostarczanych do organizmu kalorii.