09 czerwca 2011

Efekt jo-jo – nie musisz się go bać!

Źródło: www.sxc.hu
Efekt jo-jo jest postrachem każdej osoby przebywającej na diecie. Któż z nas nie przeżył tego na własnej skórze. Po wielu dniach (a czasem nawet tygodniach) wyrzeczeń, kiedy wreszcie znienawidzona dieta kończy się my znów po kilku tygodniach nie tylko wracamy do poprzedniej wagi, ale często nawet na niej przybieramy. Czy można temu zapobiec?

Utrzymanie satysfakcjonującej wagi jest nie lada wyzwaniem. Naukowcy z University of Copenhagen przedstawiają sposób na to, aby uniknąć ponownego przybrania na wadze. Ich zdaniem dzięki odpowiedniej diecie obfitującej w chude mięso, drób oraz fasolę i jednocześnie uboga w węglowodany skrobiowe pomaga zapobiec wystąpieniu efektu jo-jo. Do takich wniosków doszli oni dzięki przeprowadzonym badaniom. Wzięło w nich udział aż 773 osób z problemem nadwagi oraz otyłości. Uczestnicy badania pochodzili z 8 krajów europejskich. W ciągu 2 miesięcy stracili oni niemal 11 kg. Do programu włączone zostały całe rodziny ponieważ zdaniem naukowców w takiej sytuacji dieta ma znaczne szanse na powodzenie. 
Uczestnicy badania stosowali jedną z pięciu odpowiednio skomponowanych diet. Celem badania było wybranie tej diety, po której występuje najmniejszy efekt jo-jo. W przypadku wszystkich uczestników badania nie było żadnych ograniczeń jeśli chodzi o ilość spożywanych produktów. Mogli oni jeść ile chcieli oraz kiedy chcieli. Nie mniej jednak korzystali oni z profesjonalnych konsultacji oraz otrzymywali gotowe przepisy przyrządzenia dań. Musieli oni również prowadzić specjalny dziennik s przebiegu diety. Po upływie 6 miesięcy ponowne przybranie na wadze zaobserwowano jedynie w grupie osób, która stosowała dietę o małej zawartości białka i dużej ilości węglowodanów. Co ciekawe wśród osób, które spożywały dużo białka i mało węglowodanów zaobserwowano z goła odmienny efekt. Osoby te nadal traciły na wadze pomimo, iż zaprzestały stosowania programu żywieniowego.