Źródło: www.sxc.hu |
O tym jak zdrowe i ważne dla naszego organizmy są truskawki nie trzeba nikogo przekonywać. Owoce te zawierają niezwykle wiele cennych składników, które wspomagają nasz organizm w jego codziennej pracy. Co ciekawe zalane alkoholem mogą być jeszcze zdrowsze!
O tym, że truskawkowy drink jest zdrowszy niż same truskawki dowiadujemy się z magazynu "Journal of the Science of Food and Agriculture". Wnioski te poparte są badaniami przeprowadzonymi przez naukowców z Uniwersytetu w Kasetsart w Tajlandii, którzy wspólnie z amerykańskimi naukowcami z ministerstwa rolnictwa próbowali opracować najbardziej korzystną metodę przechowywania truskawek, która pozwalałaby na zachowanie ich świeżości oraz wyjątkowych walorów zdrowotnych na znacznie dłużej. W trakcie badań okazało się, że zalanie owoców alkoholem nie tylko przedłuża ich żywotność ale także podnosi walory zdrowotne. Jak to możliwe? Otóż pod wpływem alkoholu rośnie aktywność obecnych w truskawkach przeciwutleniaczaczy, których zadaniem jest ochrona naszych komórek oraz tkanek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Niszczą one cenne składniki naszych komórek skutkiem czego przyspieszają proces starzenia organizmy oraz przyczyniają się do rozwoju wielu poważnych schorzeń w tym m.in.: chorób serca, raka czy schorzeń neurodegeneracyjnych. Truskawkowe drinki skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Najważniejsze przeciwutleniacze truskawek należą do polifenoli oraz do antocyjanów.