Źródło: www.sxc.hu |
Jeśli masz problem z kamicą żółciową powinieneś zadbać o właściwą dietę. Obowiązuje Cię oczywiście złota zasada – jedz częściej a mniej ale także musisz wiedzieć, że pewnych produktów nie powinieneś jeść w ogóle. Dzięki temu uskutecznisz prowadzoną terapię leczniczą i zarazem zredukujesz nieprzyjemne dolegliwości chorobowe. Właściwa dieta jest podstawą leczenia oraz zapobiegania kamicy żółciowej!
Powinieneś wyeliminować ze swojej codziennej diety m.in. następujące produkty:
1. Wszystkie smażone „przysmaki” takie jak placki ziemniaczane, warzywa smażone czy też frytki.
2. Unikaj cebuli, fasoli, grochu, soczewicy, surowej kapusty, czosnku, pora. Nie wskazana jest również soja.
3. Świeże i przede wszystkim jeszcze ciepłe pieczywo a także ciasto francuskie, pączki, faworki, naleśniki, wszelkie ciasta i torty z kremami oraz ciastka i bułki maślane.
4. Słodycze (cukierki, batony, czekoladę).
5. Niedojrzałe owoce oraz śliwki, porzeczki, awokado, agrest, migdały oraz orzechy a także pestki słonecznika i dyni.
6. Sardynki w oleju oraz ryby smażone w panierce a także makrelę, karpia, tuńczyka oraz łososia.
7. Tłuste mleko oraz śmietanę, sery pleśniowe, jajka gotowane na twardo oraz smażone a także żółtka, które są szczególnie niewskazane w przypadku diety osób zmagających się z kamicą żółciową.
8. Smalec, słoninę oraz margaryny w kostce.
9. Mięso oraz wędliny z widocznym tłuszczem.
10. Wieprzowinę (w dużych ilościach) oraz mięso z kaczki o gęsi.
11. Salami, parówki, pasztety, kiełbasy, boczek oraz baleron i golonko.
12. Ostre przyprawy.
13. Mocną kawę ziarnistą oraz gazowane napoje.