02 grudnia 2010

Prawdziwe korzenie makaronu...


Źródło:www.sxc.hu
Większość z nas myśli, ze ojczyzną makaronu są Włochy. Tymczasem tak naprawdę makaron narodził w zupełnie innym rejonie świata. Najprawdopodobniej ojczyzną makaronu są Chiny. W trakcie badań archeologicznych odkryto bowiem resztki  makaronu w naczyniu liczącym aż 4 tysiące lat! 

O tym niezwykły odkryciu przeczytać można było na łamach magazynu „Nature”. Prowadzono już wcześniej badania nad pochodzeniem makaronu. Pewnym jest, że wysuszone ciasto z mąki oraz wody było obecne w kuchni wielu nacji już od 2 tysięcy lat. Nie mniej jednak odkrycie ceramicznego naczynia z okresu późnego neolitu z zachowanymi resztkami wysuszonego makaronu każde nam spojrzeć na ten lubiany przez nas przysmak z zupełnie innej strony. 

Odkryte resztki były prawdopodobnie ugotowane a następnie wysuszone. Świadczą o tym ślady procesu żelatyzacji.  Pomimo upływu tak długiego czasu, licznych rewolucji przemysłowych oraz kulinarnych zasady przygotowywania makaronu pozostały praktycznie niezmienione.  Z mąki połączonej z wodą zagniata się ciasto,  które następnie należy rozwałkować oraz pociąć na odpowiedniej grubości nitki. Makaron jest gotowy do spożycia dopiero po ugotowaniu. Wtedy nabiera właściwego dla siebie smaku. Aż trudno uwierzyć, że ludzkość zajada się nim już od 4 tysięcy lat! Dziś na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego produktu. Wybierać możemy  zarówno jeśli chodzi o kształty jak i skład (mąka pszenna lub żytnia, ilość jaj itp.).