Źródło: www.sxc.hu |
Lubisz spacery po lesie w poszukiwaniu "leśnych skarbów natury"? Grzyby to dla Ciebie prawdziwy przysmak, bez którego nie wyobrażasz sobie jesieni? Wbrew dawnym stereotypom grzyby posiadają kilka bardzo cennych witamin oraz mikroelementów, a przy tym pomimo, że są ciężkostrawne nie są tuczące więc możesz spożywać je do woli!
Z CZEGO WŁAŚCIWIE SKŁADAJĄ SIĘ GRZYBY
Grzyby w 80-90% składają się w wody, która pod wpływem gotowania czy smażenia (a także suszenia!) odparowuje. W pozostałej masie grzybowej aż 30-50% zawartości stanowią wartościowe białka zawierające aminokwasy, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć, a są mu one niezwykle potrzebne. Najwięcej białka zawierają prawdziwki oraz pieczarki! Jeśli zatem lubisz dania z udziałem tych grzybów nie rezygnuj z nich!
JAKIE WITAMINY ZNAJDZIEMY W GRZYBACH
Wbrew powszechnym sądom grzyby stanowią cenne źródło witamin i mikroelementów. Znajdziemy w nich m.in witaminy z grupy B1, B2, oraz PP i witamina D - witamina ta zapobiega krzywieniu kości, jest niezwykle istotna dla ich rozwoju oraz regeneracji w przypadku uszkodzeń. Nie znajdziemy jej jednak w żadnych roślinach zielonych, dlatego tym bardziej warto włączyć grzyby do naszej codziennej diety.
CENNY BŁONNIK I TŁUSZCZE
W grzybach zawarty jest fungin - swoisty rodzaj błonnika, którego organizm człowieka nie potrafi strawić. Znajduje się on głównie w kapeluszach - w mniejszym stopniu w nóżkach. Grzyby nie zawierają praktycznie w ogóle tłuszczu (zaledwie 8-9% lekkostrawnego tłuszczu przypominającego zwierzęcy).
CENNY BŁONNIK I TŁUSZCZE
W grzybach zawarty jest fungin - swoisty rodzaj błonnika, którego organizm człowieka nie potrafi strawić. Znajduje się on głównie w kapeluszach - w mniejszym stopniu w nóżkach. Grzyby nie zawierają praktycznie w ogóle tłuszczu (zaledwie 8-9% lekkostrawnego tłuszczu przypominającego zwierzęcy).
MIKROELEMENTY
Grzyby są także cennym źródłem mikroelementów i składników odżywczych takich jak: wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, miedź, mangan, cynk, jod, fluor, ołów.
Grzyby są także cennym źródłem mikroelementów i składników odżywczych takich jak: wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, miedź, mangan, cynk, jod, fluor, ołów.
GRZYBY A DIETA
Ponieważ grzyby cenione są przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe oraz aromatyczne są częstym gościem na naszych stołach. Z uwagi na fakt, iż zawierają one mało tłuszcza a dużo wody oraz błonnika, z powodzeniem mogą być stosowane w różnego rodzaju dietach odchudzających. 100 g świeżych grzybów to tylko 35 kcal. Ale Uwaga!! 100 g grzybów suszonych to już 230 kcal.