![]() |
Źródło: www.sxc.hu |
Podczas ciąży w twoim organizmie zachodzi wiele zmian, dlatego też powinnaś teraz w szczególny sposób zadbać o swoje zdrowie. Każda przyszła mama powinna przestrzegać odpowiedniej diety.
Powinnaś zawsze pamiętać o zjedzeniu obfitego śniadania. Jest to najważniejszy posiłek spożywany w ciągu dnia ponieważ daje Ci energię potrzebną do jego aktywnego spędzenia. Ważne jest też to abyś w spożywała przynajmniej dwa ciepłe posiłki dziennie oraz niezbyt obfitą kolację. Ten ostatni posiłek powinien być lekkostrawny ponieważ nasz żołądek w nocy nie pracuje tak „wydajnie” jak w ciągu dnia.
Poniżej znajduje się 10 pozycji, o których powinna pamiętać każda kobieta spodziewająca się dziecka :
- Mięso i wędliny
- Oleje roślinne
- Ryby
- Warzywa
- Owoce
- Produkty zbożowe
- Kasze
- Napoje
Zadbaj o zdrowie swojego nienarodzonego „maleństwa”
W czasie ciąży powinnaś spożywać jak najwięcej pokarmów zawierających białko. W tym czasie rośnie bowiem zapotrzebowanie twojego organizmu na ten właśnie składnik. Dlatego też powinnaś włączyć do swojej diety produkty mleczne oraz ich przetwory a także jaja, ryby nasiona roślin strączkowych jak i również niewielkie ilości orzechów.
Dzięki nasionom roślin strączkowych uzupełnisz zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę, lecytynę, wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, mangan, potas. Składniki te mają decydujący wpływ na wytworzenie kośćca a także układu nerwowego i krwionośnego u twojego „maleństwa”.
Dostarczają także niezbędnych aminokwasów, których na próżno szukać w produktach zbożowych. Inny ważny element twojej diety powinny stanowić jajka. Dostarczają one organizmowi witaminy B12, która jest niezbędna dla wytworzenia prawidłowego układu nerwowego u płodu. Oprócz tego zawierają wiele innych składników takich jak żelazo, wapń, lecytyna i kwas foliowy , które z kolei zapobiegają wadom wrodzonym dziecka.
Dzięki nasionom roślin strączkowych uzupełnisz zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę, lecytynę, wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, mangan, potas. Składniki te mają decydujący wpływ na wytworzenie kośćca a także układu nerwowego i krwionośnego u twojego „maleństwa”.
Dostarczają także niezbędnych aminokwasów, których na próżno szukać w produktach zbożowych. Inny ważny element twojej diety powinny stanowić jajka. Dostarczają one organizmowi witaminy B12, która jest niezbędna dla wytworzenia prawidłowego układu nerwowego u płodu. Oprócz tego zawierają wiele innych składników takich jak żelazo, wapń, lecytyna i kwas foliowy , które z kolei zapobiegają wadom wrodzonym dziecka.