Źródło: www.sxc.hu |
Chodzisz zmęczony i ospały? Brak Ci energii do stawiania czoła codziennym problemom? Czujesz, że z każdym dniem jesteś coraz bardziej zmęczony? Musisz dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią dawkę energii!
Zacznij od zastanowienia się co może być przyczyną utraty Twojej energii i sił witalnych. Głównymi „pożeraczami” energii są przede wszystkim produkty, które nasilają wydzielanie adrenaliny – jednego z hormonów stresu. Unikaj także tyrozyny, z której w organizmie powstaje tyramina zbliżona budową do adrenaliny.
Składnik ten zawierają m.in.:
- alkohol,kawa,
- czarna herbata, napoje typu cola,
- wędzone, solone, marynowane ryby, wędliny,
- czekolada,
- sery dojrzewające (żółte) oraz pleśniowe,
- czerwone mięsa,
- wątróbka kurczaka,
- sos sojowy,
- czerwone wina,
- słodziki.
Różnie szkodliwe dla gospodarki energetycznej Twojego organizmu są sytuacje stresowe. W ich trakcie glukoza zmagazynowana w postaci glikogenu jest uwalniana do krwi, aby zwiększyć wydolność organizmu i zapewnić mu większy dopływ energii. Niestety taki nagły przypływ „mocy” jest krótkotrwały i szkodliwy dla organizmu. Gdy stres opada pojawia się bowiem wyczerpanie będące skutkiem wykorzystania zapasu glukozy.
Jak dostarczyć energii organizmowi
Dostarcz swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników do pracy. Zadbaj przede wszystkim o obecność w codziennym jadłospisie witaminy z grupy B, witamina C, koenzym Q10, magnez, cynk, miedź, żelazo oraz wapń. Znajdziesz go w następujących produktach:
Jak dostarczyć energii organizmowi
Dostarcz swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników do pracy. Zadbaj przede wszystkim o obecność w codziennym jadłospisie witaminy z grupy B, witamina C, koenzym Q10, magnez, cynk, miedź, żelazo oraz wapń. Znajdziesz go w następujących produktach:
- produkty sojowe, produkty mleczne, orzechy, szprotki, sardynki (źródło wapnia),
- owoce morza, nasiona roślin strączkowych, grzyby, owies, orzechy (źródło miedzi),
- produkty z pełnych zbóż, nasiona, pestki, ryby (źródło żelaza oraz cynku),
- sardynki, makrela, łosoś, szpinak, brokuły, orzechy ziemne, podroby (źródło koenzymu Q10).
- owoce cytrusowe, porzeczki, papryka, pietruszka (źródło witaminy C),
- produkty pełnoziarniste - pieczywo, kasze, płatki (źródło witamin z grypy B),
- zielone warzywa liściaste, ziarna zbóż, wątroba (kwas foliowy),