Źródło: www.sxc.hu |
Pektyny to ważny składnik, którego nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Niestety większość z nas niewiele o nich wie. Występują one w różnych owocach takich jak agrest czy porzeczka oraz jarzynach.
Są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie natomiast nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych. Znajdują one zastosowanie w lecznictwie i w przemyśle spożywczym (galaretki, dżemy, marmolady). Surowe pektyny mają niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm. Wiążą metale ciężkie, czyli innymi słowy wyłapują toksyny i razem z nim usuwane są z organizmu. Ponadto doskonale regulują gospodarkę kwasów żółciowych – wiążą je oraz usuwają z jelit. Skutkiem tego stanowią doskonały sposób obniżenia poziomu cholesterolu. Zwiększają także uczucie sytości (szczególnie ważne dla osób odchudzających się) i są polecane w profilaktyce nowotworów.
Najcenniejsze źródła pektyn to:
- pigwa
- morele
- jabłka
- czereśnie
- agrest
- porzeczka
- śliwki
- marchew
- pomarańcze
- buraki
- skórki owoców cytrusowych
Wbrew pozorom pektyn w produktach spożywczych jest wiele. Mogą one występować w postaci dodatków do produktów oraz w czystej postaci w świeżych owocach i warzywach. Jeśli masz możliwość to staraj się spożywać pektyny w czystej postaci mają bowiem najlepszy wpływ na Twój organizm. Ich właściwości są wówczas najmocniejsze. Już dziś włącz do swojej diety pektyny i ciesz się zdrowiem przez długi czas!